BUXTON – A FAMILY LIGHT

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Strolling Bones Records
distr.: V2 BeNeLux

‘Buxton’ is de naam van een Americana- en countryrockmuziek spelend trio uit La Porte in de omgeving van Houston, Texas. Zanger-gitarist Sergio Trevino, leadgitarist en mandolinespeler Jason Willis en bassist Chris Wise zijn samen muzikaal actief sinds het begin van deze eeuw. In een later stadium werd Justin Terrell op drums permanent aan het trio toegevoegd. ‘Buxton’ heeft na het uitbrengen van enkele albums in eigen beheer in de periode 2010 tot 2018 ook nog drie platen opgenomen voor het bekende ‘New West Records’-label.

Ze verhuisden in de beginjaren 2000 alledrie naar Houston-stad waar ze in 2008 hun album “A Family Light” met producer Reggie O’Farrell in ‘The Mia Kat House’-studio hebben opgenomen en uitgebracht. Ze hadden daarvoor zo’n veertigtal liedjes op demo’s geregistreerd en samen met hun producer werden daar veertien nummers uit gedestilleerd die uiteindelijk op “A Family Light” terecht zijn gekomen.

Vijftien jaar na de eerste release van deze plaat werd ze op verzoek van het aan ‘New West Records’ verbonden ‘Strolling Bones Records’-platenlabel volledig geremastered en opnieuw op de markt gebracht. Na de oorspronkelijke release ging het trio gedurende een achttal jaren op tournee en werden er nog twee andere albums opgenomen: “Half A Native” en “Stay Out Late” kenden echter veel minder succes en in 2019 werd besloten om een pauze in te lassen en een leven buiten ‘Buxton’ te gaan leiden. Tot nu dus want de drie originele bandleden stonden met volle overgave als levenslange vrienden opnieuw paraat voor dit re-release-project.

We durven hier toch wel overtuigend beweren dat de nummers er na die vijftien jaren nog steeds als een huis staan. Het zijn sterke Americana- en countryrockliedjes die heel catchy klinken en over een leuke melodieuze orkestratie beschikken zoals uzelf kunt vaststellen bij het beluisteren van de twee videotracks met countryrocker “Flame” die nu als single uit deze plaat wordt uitgebracht en de zeer dansbare rocksong “Holy Water Revival”.

Andere favoriete tracks zijn het heerlijke “Each Horse With A Name” en spaghettiwesternrocker “Blood On The Streets”. Qua stemgeluid van frontman Sergio Trevino moeten we bij het beluisteren haast onwillekeurig terugdenken aan de ook soms overslaande fragiele stem van Conor Oberst, de frontman van de Amerikaanse indierockformatie ‘Bright Eyes’. Die gelijkenis horen wij vooral in de nummers “Flame”, “Mothers”, “Joseph Collins”, de ballad “Shake Your Hand” en de twee als bonustracks toegevoegde swingende rocksongs “Feathers” en “Flint”. Ter afsluiting geven we graag nog een interessant weetje mee: deze plaat is nu ook voor het eerst in een mooie vinyluitvoering verkrijgbaar.

(valsam)